Fermentovaná zelenina - super chutná a mega zdravá
Všechno to začíná v našich střevech. Silný imunitní systém a zdravá střevní mikroflóra spolu úzce souvisí, i když se to na první poslech nemusí tak jevit. Jedna z nejlepších cest jak podpořit zdravé trávení, je pravidelné doplňování probiotik a prebiotik. A tady se konečně přemostíme k podstatě tohoto článku, kterou hlavní účinkující je fermentovaná zelenina. Která je označována také jako funkční potravina. To znamená, že je plná prospěšných látek jako jsou vitamíny, minerály, stopové prvky, zdravé a velmi dobré bakterie - probiotika, jednoduše řečeno je to taková zdravá bomba pro organismus.
Jak to začalo?
Fermentování různé zeleniny, bylinek nebo ovoce je známa již dlouhá staletí a možná i tisíciletí. Přesný časový úsek není znám, jelikož v každém koutě světa se tu a tam připravovala různá fermentovaná (kvašená) jídla, nápoje atd... Dodnes je známo tradiční Kimchi z Koreje, nebo Miso – pasta z fermentovaných sójových bobů tradiční pro Japonskou kuchyni. U nás je nejznáměji fermentovaná zelenina tradiční kysané zelí, které asi všichni důvěrně známe natištěné ve sklepech a komorách v keramických tmavě hnědých soudcích.
Fermentování vs. zavařování
Než se ještě dostaneme k tomu, co to vlastně ta fermentace je, tak se podíváme jaký je rozdíl mezi fermentovanou a zavařenou zeleninou. Protože někdy se tyto dva pojmy chápou jako jeden. Co mají společného je, že oba postupy zeleninu zakonzervují aby vydržela déle. No při zavařování se používají různé sladko-kyselo-slané nálevy a následně se zelenina ve sklenicích vaří na vysoké teplotě, dostatečně dlouhou dobu aby se zakonzervovala. A vaření je ten klíčový bod, který při fermentaci není, to znamená, že všechny vitamíny a ostatní prospěšné látky zůstanou v zelenině. Naopak při zavařování se všechny ty dobré věci ze zeleniny vytratí vlivem vysoké teploty.
Co je fermentace?
Laicky řečeno je to proces při kterém bakterie, které jsou na povrchu zeleniny, začnou pojídat sacharidy (cukry, škroby...), které jsou v zelenině. A tak vzniká kyselina mléčná, to znamená, že se jedná o mléčné kvašení. Celé toto „zeleninové chemické divadlo“ se odehrává ve slaném roztoku vody, díky kterému se zelenina nezkazí. Pozor, toto je důležité, zelenina musí být opravdu kompletně celá ponořená. Pokud by nebyla, mohly by kousky nad hladinou začít chytat i jiné nežádoucí bakterie (plísně!) a to opravdu nechceme.
Proč ji připravovat a jíst?
Příprava domácí fermentované zeleniny se na první pohled může zdát komplikovaná, ale opak je pravdou. Proces přípravy je docela rychlý a zábavný. Jednoduše jde jen o pár kroků: zelenina se pořádně omyje, nakrájí, namačká do sklenic, zalije slaným roztokem a pak se už jen několik dní (ne)trpělivě čeká kdy bude hotová.
Takže prvním důvodem proč si ji připravit je, že jde o snadnou a rychlou (pokud nepočítáme dny kdy fermentuje) přípravu.
Druhý důvod je, že je mega zdravá! Tak jak jsme již výše zmínili, při fermentaci vznikají prospěšné vitamíny a minerály. Tak například je bohatým zdrojem vitamínu C – silný antioxidant, vitamíny skupiny B a vitamín K2. Konzumaci fermentované zeleniny se zlepšuje trávení, střevní mikroflóra, také se lépe vstřebávají vitamíny. Zdravá a vyvážená střevní mikroflóra je spojována také s lepší psychickou pohodou.
S čím si ji dát?
Fermentovaná zelenina má nezaměnitelnou nakyslou chuť i vůni. Kombinování fermentované zeleniny s různými jídly samozřejmě závisí na tom jakou zeleninu jste fermentovali. Můžete si na ní pochutnat v podstatě při jakémkoli slaném jídle. V Americe jsou velmi oblíbené hot-dogy s křupavou cibulkou a nakládanými okurkami (pickles) nebo zelím, také dodá skvělý šmrnc burgerům. Na talíř si ji můžete klidně naservírovat vedle steaků, ať už jsou hovězí, kuřecí, telecí nebo vepřové. Perfektně se hodí také ke grilovaným specialitám jako jsou žebírka, špízy, mořské i sladkovodní ryby, dary moře a další dobroty. Klidně ji můžete podávat i k tradičnímu pečenému kuřeti s rýží, nebo si ji přihoďte na talíř i vedle chleba s máslem/pomazánkou/sýrem.
Takže když si to nakonec všechno shrneme
- Fermentace nejrůznějších potravin a nápojů je tradiční postup který znali a využívali už naši dávní předkové aby si zakonzervovali potraviny.
- Fermentované pokrmy jsou dodnes každodenní složkou Asijské kuchyně.
- Díky množství vitamínů a probiotik jistě prospěje k lepšímu a zdravějšímu životnímu stylu.
Jaké máte zkušenosti s fermentovanou zeleninou vy? Už jste ji zkoušeli připravovat doma? Pokud ne, a chtěli byste zkusit svůj jídelníček obohatit o zdravé fermentované potraviny kukněte se na tuto Sadu pro přípravu fermentované zeleniny (klikni ZDE), se kterou si snadno a rychle připravíte doma. Najdete v ní všechny potřebné pomůcky pro přípravu, know-how návod jak na to is receptem.
A další zajímavé recepty na tradiční i moderní fermentované pokrmy si můžete prohlédnout v našem dalším článku, který zde naleznete brzy.