Domácí Fermentovaná Zelenina 4 Krát Jinak

 

Fermentovaná nebo i jinak nazývaná kvašená zeleninka je super zdravá pochoutka, kterou si můžete obohatit svůj jídelníček o celé spektrum vitamínů, probiotik a jiných prospěšných látek. Podrobnější info o fermentaci jsme sepsali v minulém článku, který si můžete přečíst ZDE.

Dnes jsme pro vás sepsali 4 zajímavé a velmi chutné recepty na fermentovanou zeleninu. Množství ingrediencí jsou vždy pro přípravu dvou sklenic ze sady pro fermentování, kterou naleznete ZDE.

F

 

Cherry rajčata s bazalkou

Ingredience

  • 350 g směs cherry rajčat, klidně můžete použít červené, žluté, oranžové nebo zelené rajčata
  • 200 g převařené vody
  • 15 g nejodizované soli
  • 15 kusů bazalkových listů
  • 5 g celého černého pepře
  • ½ stroužku česneku

 

Postup

1. Ingredience pořádně omyjeme a odložíme stranou.
2.
Do vody přimícháme sůl a připravený roztok dáme stranou.
3.
Rajčata propícháme párátkem nebo špejlí tak, aby šťáva z rajčat vytékala ven.
4. V misce smícháme rajčata s bazalkou a česnekem, promícháme, vložíme do sklenic. Přidáme pepř a zalijeme připraveným roztokem. Navrch umístíme lisovací disk a ujistíme se, že vše je ponořeno.
5. Necháme fermentovat na tmavém místě při pokojové teplotě cca 4 dny, po pár dnech můžeme zeleninku ochutnat jestli je hotová.
6. Když je zelenina hotová, skladujeme ji v chladničce a spotřebujeme do 4 týdnů.


D

 

Fermentované Zelí

Ingredience

  • 150 g bílého zelí
  • 75 g jablka Golden Delicious
  • 75 g červeného jablka
  • 100 g převařené vody
  • 15 g nejodizované soli (například přírodní himálajská sůl)

 

Postup:

1. Zelí a jablka pořádně omyjeme.
2. Do vody přimícháme sůl a připravený roztok dáme stranou.
3. Jablka a zelí nakrájíme na dlouhé, tenké rovnoměrné proužky vložíme do misky, promícháme a necháme stranou.
4. Do sklenic na fermentování vložíme nakrájené zelí s jablky, pořádně to namačkáme. Potom zalijeme připraveným roztok, tak aby veškerá zelenina byla ponořena (zeleninu zatlačíme lisovacím diskem, který má být také ponořen).
5. Necháme fermentovat na tmavém místě při pokojové teplotě cca 4 dny, po pár dnech můžeme zelí ochutnat jestli je hotové.
6. Hotové zelí skladujeme v chladničce a spotřebujeme cca do 4 týdnů.


A

 

Okurky s koprem

Ingredience

  • 300 g malých okurek, případně i velkých
  • 10 g čerstvého kopru
  • 1 stroužek česneku
  • 5 g hořčičných semínek
  • 15 g celého pepře
  • 5 g hřebíčku
  • 15 g nejodizované soli
  • 200 g převařené vody

 

Postup:

1. Okurky dobře omyjeme a nakrájíme na tenké pásky.
2. Do vody přimícháme sůl a připravený roztok dáme stranou.
3.
Okurky s česnekem vložíme do sklenic a ochutíme ostatními kořeninami.
4. Utlačíme do sklenice pomocí disku a zalijeme připraveným roztokem tak aby vše bylo ponořeno.
5.
Necháme fermentovat na tmavém místě při pokojové teplotě cca 4 dny, po pár dnech můžeme okurky ochutnat jestli jsou hotové.
6. Hotové okurky skladujeme v chladničce a spotřebujeme do 4 týdnů.


B

 

Červená cibule s pomerančem a sójovou omáčkou

Ingredience

  • 400 g červené cibule
  • 150 g čerstvé pomerančové šťávy
  • 1 PL cukru
  • 50 g sójové omáčky

 

Postup:

1. Červenou cibuli nakrájíme na dlouhé, tenké proužky. Nakrájenou cibuli odložíme stranou.
2.
Smícháme dohromady pomerančovou šťávu, sójovou omáčku a cukr.
3.
Cibuli vložíme do sklenic a dobře zatlačíme a zalijeme připravenou tekutou směsí. Navrch umístíme lisovací disk a ujistíme se, že cibule je celá ponořená.
4. Necháme fermentovat na tmavém místě při pokojové teplotě cca 4 dny, po pár dnech můžeme cibulku ochutnat jestli je hotová.
5. Hotovou fermentovanou cibulku skladujeme v chladničce a spotřebujeme do 4 týdnů.


C

 

Pár tipů na závěr

1. Dbejte na čisté ruce, pracovní prostor, kuchyňské pomůcky a pořádně umytou zeleninu. Je to důležité, protože zelenina neprochází žádnou tepelnou úpravou. To znamená každá nežádoucí bakterie navíc může nadělat se zeleninou šarapatu.
2.
Při kombinování více druhů zeleniny se snažte vždy vybírat zeleninu s podobu tvrdostí.
3.
Fermentovat můžete v podstatě jakoukoli zeleninu, od rajčat přes papriku, mrkev až po květák.
4. Do sklenice můžete přidat k ochucení bylinky nebo koření. Často se v receptech využívá celý pepř, bobkové listy, rozmarýn, tymián, bazalka, stroužky česneku...
5. Když máte skleničky se zeleninu připravené odložte je na tmavé místo při pokojovou teplotu a pár dní si jich nevšímejte (3-4 dny) pak můžete zeleninu ochutnat a podle stupni kyselosti a tvrdosti se rozhodnout zda vám vyhovuje nebo ji necháte ještě nějaký čas pracovat .
6. Když je zelenina hotová skladujeme ji v chladničce. Vydržet by měla cca 4 týdny, závisí to samozřejmě na druhu zeleniny. 

Zkoušeli jste již fermentovanou zeleninu?

Budeme rádi pokud se s námi podělíte o vaše zkušenosti na Instagramu nebo Facebooku s heštegem #joeshop