Vánoční sušenky ve zdravější verzi

 

Přehoupli jsme do posledního měsíce roku Prosince. Venku se nám zozimnívá a padly už i první sněhové vločky. Přichází ten čas kouzelný, vánoční, plný vůní, chutí a pohody. K tomuto čas neodmyslitelně patří vánoční pečení. My vám přinášíme recept na zdravější alternativu sušenek, které jsou provoněné kokosem a křupavými oříšky. Z celozrnné špaldové mouky a ovesných vloček. Super ke kávičce i čajíku. Skvělé sušenky na maškrtení pro děti i dospělé. A pokud byste chtěli recept posunout ještě o kousek dále zkuste nahradit klasický moučkový cukr za pomletý třtinový cukr.

IMG_8886

 

Recept

 Na začátek si smícháme:

  • 4 vajíčka
  • 1 a 1/4 hrníčku moučkového cukru
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 1 a 1/4 hrníčku řepkového oleje

 

Všechny suroviny stačí krátce promíchat, aby se spojily.


Do vlhké směsi přidáme:

  • 2,5 hrníčku celozrnné špaldové mouky
  • 1 balení kypřicího prášku
  • 1/2 KL soli

 

Vznikne nám hustší těsto, které jsme nakonec domíchali rukama

 

Do těsta přidáme:

  • 3 hrníčky jemných ovesných vloček
  • 1 hrst nasekaných ořechů - použili jsme mandle, ale super budou i vlašské nebo lískové oříšky
  • 3 hrníčky strouhaného kokosu
  • 1,5 hrníčku směs semínek - dali jsme směs slunečnicových, sezamu a chia semínek, klidně můžete použít i lněné, dýňové, konopné
  • 1 hrnek sušeného ovoce, které si předtím na 15 až 20 minut zalijeme vroucí vodou - my jsme použili rozinky sultánky, super jsou i datle, brusinky nebo nasekané švestky, meruňky


IMG_8901

 

Postup: 

  • Všechny ingredience zapracujeme do těsta, my jsme to dělali ručně. Vznikne nám hustší tuhé těsto.
  • Z těsta se dají dělat sušenky dvěma způsoby:
  1. Způsob je, že kávovou lžičkou děláme na plech vystlaný pečícím papírem malé kopečky. Tímto způsobem vzniknou malé křupavé rustikálně vypadající sušenky.
  2. Větší lžičkou, polévkovou si nabíráme těsto do dlaní, přibližně stejné množství, v rukou z těsta uděláme kuličku, kterou pak na plechu s pečícím papírem rozmačkáme na přibližně kulatý sušenku o tloušťce asi 0,5 až 0,7 cm. Takto vzniknou sušenky jako jsou i zde na foto.
  • Keksy se pečou v troubě kolem 165 -175 °C, 15 až 20 minut, podle toho jak silnou máte troubu.
  • Po upečení je už jen necháme vychladnout, můžeme je pokapat rozpuštěnou hořkou čokoládou, jen tak cik-cak, nahoru dolů pro efekt. My to ale neděláme, chutnají nám takhle bez čokošky. Po vychladnutí je odložíme do uzavřené nádoby, ve které vydrží i do nového roku pokud je tedy nesníte :) Pak si je už jen vychutnejte ke kávičce, k ťaji, nabídněte návštěvě nebo je zabalte dětem do školy jako zdravý pamlsek.

 

Držíme vám při pečení palce a budeme rádi pokud nám pošlete foto nebo ji můžete sdílet na Instagramu nebo Facebooku s heštegem #joeshop


IMG_8903