Vánoční sušenky ve zdravější verzi
Přehoupli jsme do posledního měsíce roku Prosince. Venku se nám zozimnívá a padly už i první sněhové vločky. Přichází ten čas kouzelný, vánoční, plný vůní, chutí a pohody. K tomuto čas neodmyslitelně patří vánoční pečení. My vám přinášíme recept na zdravější alternativu sušenek, které jsou provoněné kokosem a křupavými oříšky. Z celozrnné špaldové mouky a ovesných vloček. Super ke kávičce i čajíku. Skvělé sušenky na maškrtení pro děti i dospělé. A pokud byste chtěli recept posunout ještě o kousek dále zkuste nahradit klasický moučkový cukr za pomletý třtinový cukr.
Recept
Na začátek si smícháme:
- 4 vajíčka
- 1 a 1/4 hrníčku moučkového cukru
- 1 balení vanilkového cukru
- 1 a 1/4 hrníčku řepkového oleje
Všechny suroviny stačí krátce promíchat, aby se spojily.
Do vlhké směsi přidáme:
- 2,5 hrníčku celozrnné špaldové mouky
- 1 balení kypřicího prášku
- 1/2 KL soli
Vznikne nám hustší těsto, které jsme nakonec domíchali rukama
Do těsta přidáme:
- 3 hrníčky jemných ovesných vloček
- 1 hrst nasekaných ořechů - použili jsme mandle, ale super budou i vlašské nebo lískové oříšky
- 3 hrníčky strouhaného kokosu
- 1,5 hrníčku směs semínek - dali jsme směs slunečnicových, sezamu a chia semínek, klidně můžete použít i lněné, dýňové, konopné
- 1 hrnek sušeného ovoce, které si předtím na 15 až 20 minut zalijeme vroucí vodou - my jsme použili rozinky sultánky, super jsou i datle, brusinky nebo nasekané švestky, meruňky
Postup:
- Všechny ingredience zapracujeme do těsta, my jsme to dělali ručně. Vznikne nám hustší tuhé těsto.
- Z těsta se dají dělat sušenky dvěma způsoby:
- Způsob je, že kávovou lžičkou děláme na plech vystlaný pečícím papírem malé kopečky. Tímto způsobem vzniknou malé křupavé rustikálně vypadající sušenky.
- Větší lžičkou, polévkovou si nabíráme těsto do dlaní, přibližně stejné množství, v rukou z těsta uděláme kuličku, kterou pak na plechu s pečícím papírem rozmačkáme na přibližně kulatý sušenku o tloušťce asi 0,5 až 0,7 cm. Takto vzniknou sušenky jako jsou i zde na foto.
- Keksy se pečou v troubě kolem 165 -175 °C, 15 až 20 minut, podle toho jak silnou máte troubu.
- Po upečení je už jen necháme vychladnout, můžeme je pokapat rozpuštěnou hořkou čokoládou, jen tak cik-cak, nahoru dolů pro efekt. My to ale neděláme, chutnají nám takhle bez čokošky. Po vychladnutí je odložíme do uzavřené nádoby, ve které vydrží i do nového roku pokud je tedy nesníte :) Pak si je už jen vychutnejte ke kávičce, k ťaji, nabídněte návštěvě nebo je zabalte dětem do školy jako zdravý pamlsek.
Držíme vám při pečení palce a budeme rádi pokud nám pošlete foto nebo ji můžete sdílet na Instagramu nebo Facebooku s heštegem #joeshop